salam...
el nak share resepi terbaru
amik dari fotopages koleksi resepi naz rinn chan
hurm.. dh lama nak try wat
baru smlm jadi..
kebetulan semua bahan2 yg dperlukan dh mmg ada dlm stok
so on saja...
so presenting.......
MARBLE CHEESE BROWNIES!!!
sebelum usha2 peektures, sila layan dlu resepinya k ;)
MARBLE CHEESE BROWNIES
Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor *el kurangkan jd 1 1/4 sbb xnk mnis
1/2 cwn susu cair *el ganti fresh milk
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla
Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter & koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung,soda, baking powder sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.
Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B
Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor *el kurangkan jd 1 1/4 sbb xnk mnis
1/2 cwn susu cair *el ganti fresh milk
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla
Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter & koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung,soda, baking powder sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.
Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B
2 titik lemon paste *optional
3 sdu bsar tpg jgung
Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4. Masukkan tpg jgung n lemon paste
*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
jum usha peektures yg comot2 nih
brownies layer.. mkn ni saja pon sdap |
tuang adunan cheese atas brownies layer yg dh msak |
korunk buatla corak yg lebih kreatif dri ni k |
cheese n choc bersidang dalam oven |
hehe.. rupa brownies yg dh ciap |
tada~ erk, sowie.. cam rongak2 sket sbb el ptong msa brownies msih pnas |
hehehe...
ngancam x???
seyus sedap brownies ni
sebiji brownies leh dpt mcm2 rasa
manis=gula
masam2 = cheese, lemon paste
lemak berkrim = butter, fresh milk
kelat pahit = choc
perghh... try k ;)
mmg besh
adios amigos~
wehh.. yg ni laa yg aku wat masa bdk2 nii mai umah aku tu,.. time midat nikah tu.. hehe
ReplyDeleteya ka...
ReplyDeleteweh
lyer brownies aku xbapa moist
gena nk bg moist??
tah laa..
ReplyDeleteaku wat pon cmtu gak..
dia jd mcm overcook.. kering..
tp mklang aku buat oke ja.. huhu~
ell,better ang bukak bakery kut...aku terliuq tgk suma resipi ang...
ReplyDeletezirah: tau xpa.. jd kering.. klu moist g sdap kan
ReplyDeleteaireen: hahahaa... kompem tunggang langgang bakery aku