salam...
juz nk share recipe kek yg sgt mudah...
kek suji ni peberet el n famili...
sblom ni el tatau wat, sbb tu keja dok order dri kwn mak el, auntie suzie
bila dh suka, el mulala mencari2 resipi kek ni
recipe ni el cilok dgn kebenaran dri blog msakan sapa ntah..hehe
tp el ubahsuai dgn letak poppy seed.. sbnrnya nk letak kismis pon bley =)
KEK SUJI berPOPPY SEED
Bahan2:
250gm majerin/planta
250gm gula caster ( I used 200gm only)
150ml susu segar
100gm tepung suji/semolina
250gm tepung gandum
Biji poppy (ikut suka byk mana)
1 sudu teh baking powder
200gm telur (6 biji telur gred C), (I used 5 eggs only)
*Added 1 teaspn vanilla essence
Cara2:
1. Rendam tepung suji dan bji poppy dalam susu selama 1 jam.
2. Putar majerin dan gula caster hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, sambil terus diputar.
4. Masukkan rendaman tepung suji, tepung gandum & baking powder yg telah diayak.
5. Bakar pada suhu 160 darj cel atau hingga masak @ selama 1 jam.
Bahan2:
250gm majerin/planta
250gm gula caster ( I used 200gm only)
150ml susu segar
100gm tepung suji/semolina
250gm tepung gandum
Biji poppy (ikut suka byk mana)
1 sudu teh baking powder
200gm telur (6 biji telur gred C), (I used 5 eggs only)
*Added 1 teaspn vanilla essence
Cara2:
1. Rendam tepung suji dan bji poppy dalam susu selama 1 jam.
2. Putar majerin dan gula caster hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, sambil terus diputar.
4. Masukkan rendaman tepung suji, tepung gandum & baking powder yg telah diayak.
5. Bakar pada suhu 160 darj cel atau hingga masak @ selama 1 jam.
kek ni mmg sedap...
tekstur kek ni loose n creamy sbb guna fresh milk..
el mmg suka kek yg ada msuk fresh milk =)
jum layan pics2 yg smpat el snap
hehehe... samat mencuba ;)
No comments:
Post a Comment