salam kwn2!!!
ni projek hari ni
pestime wat tart..
alhamdulillah menjadi gak..
utk yg nk try, el tempek resepi k ;)
fyi, resepi ni mghsilkan 24bji tart
Bahan-bahan:
Untuk pastri
250gm butter
80gm icing sugar *klu xska mnis, kurangkan lah ya..
2 biji telur
440gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila
*klu doh terlalu lmbik smpai xleh canai, tmbh SEDIKIT tpung or msuk lam pti ais jap
Cara nak wat:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh, canai dan tekan dalam acuan tat.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel. *ikut oven masing2
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.
Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing (50g)
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream (25g) * el xguna pon, el ganti ngn sour cream @ plain yogurt
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*blueberry tu leh gnti ngn filling len cth strwberry, raspberry, cherries, pneapple.. ikut taste la ek
cara nak wat :
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya. *klu nk chantek++comey, tarik2kan guna lidi bg bercorak
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.
yeah!! amacam?? mau try ka???
apa tamau try?? jum view pic dulu buat bakar nafsu makan tu... hahaha
sarang tart sebelum dibakar... |
blueberry filling... mkn cmtu saja pon sodap |
waiting... lalalalala.. |
dh ciap!!! amacam?? terliur x??? gulp~ |
ok... dats oll 4 now...
happy baking ;)
weh..x pos kt ak pong!
ReplyDeleteepe, mai la umh.. aku pon xlalu kot jitra.. klu x leh pos sbji dua.. hoho
ReplyDeletesedap2..kakma pn dok sakan try recipe mcm2 dlm cuti nie..berbaloi2..hehe
ReplyDeletehehehe.. kak ma, upld la pics.. pastu share apa2 yg sedap ;)
ReplyDelete