Tuesday, January 11, 2011

kEk PudiNG kARamEL



salam..
mau share2 rspi kek puding karamel..
sumber : myresepi.com



Bahan-bahan 

Layer Karamel
- 60g gula
- 3 sb air

Layer puding
- 4 bji telur
- 500 ml fresh milk
- 70g gula
- esen vanila

Kek Span
- 70 g tpg gandum
- 2 bji telur * asing kuning & putih
- 60 g gula halus
- 20g butter dicairkan

Cara-cara nk wat:
- sapukan loyang ngn butter nipis2... 
- cairkan butter.. 
- ketepikan..
- penyediaan karamel : 
Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.

- penyediaan puding :
- Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
- Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
- Tapiskan adunan puding ini ke dalam loyang karamel tadi. 
-penyediaan kek span :
- Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang. 
- Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.*guna handwhisk
- Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati. 
- Ayak tepung ke dalam aduanan. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik. 
- Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati. 
- Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. 
(adunan kek span ni mmg otomatik akan terapung-apung atas layer puding)
- Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang. 
gmbr2 semasa dlm proses menyiapkan 
kek puding karamel

ni layer karamel.. el wat cam xjdi.. el mengelat pkai pewarna sbb gula xnak jd hangus


ni layer puding


ni layer adunan kek span.. nebes toi time ni.. susah nak ratakan coz adunan tu terapung2.. pasni nak kena guna loyang yg kecik sket nmpaknya


rupa kek puding karamel dri dekat =)


itu saja utk hari ni
selamat mencoba... ;)


p/s: ingt nk wat tat nenas hari ni.. tp ni plak yg jadi.. huhu

4 comments:

  1. ehe~
    tu tnda bosoan sgt.. aku sbnrnya nk wat tat nenas.. tp macik tu hntr tepung lewat dh td

    ReplyDelete
  2. weh...sedap la..ang ni mmg la hebat...untung peja..haha

    ReplyDelete
  3. hahahaha.. hg jgn tgok pic yg comey ja weh.. sbnrnya kek lapis bawah tu hangus hg tau dak??? hahahaha.. mjur la kek tu kena terlangkup letak bawah

    ReplyDelete